Formater til billedfremkaldelse

Før i tiden havde man ikke behov for at kende så meget til billedformater, når man havde et kamera. Det handlede om at tage et billede, og derefter sende det videre til fremkaldelse. Formatet var perfekt hver gang, for det var jo bare helt almindelige film til kameraer – især Kodak var populært dengang. Men meget er sket på markedet siden da, og Kodak er endda gået i betalingsstandsning – det siger lidt om hvor store ændringer der har været i markedet.

Nu handler det om at have muligheder, for jo flere muligheder vi har, des bedre er det. Faktisk handler det i høj grad om at vi selv kan redigere vores billeder, og derefter sende det til fremkaldelse – for nu kan vi selv se, redigere og fjerne billeder som vi har taget – det var ikke muligt på samme måde førhen.

Snakken om formater

Men når vi har alle de muligheder, så har vi også mulighed for at gemme i forskellige billedformater, og netop formater er et stort omdiskuteret emne, da der er så mange forskellige formater i billedindustrien. Heldigvis har mange billedfremkaldelsesforhandlere, der tillader billedfremkaldelse online, gjort det lettere for os forbrugere, da mange kun har taget ét enkelt format til sig – nemlig JPEG/JPG formatet.

Gemmer du derfor i et JPEG/JPG format, er sandsynligheden for at billedfremkaldelsesforhandlere godtager billedet, rimelig stor – faktisk kan du benytte JPEG/JPG til alle de forhandlere vi henviser til.

Men der er også andre formater på markedet, og det kan være at dit kamera benytter det format, eller at du senere når du redigerer dine billeder på computeren, finder ud af at dit billedredigeringsprogram vælger andre formater end JPEG/JPG.

De andre kendte formater er blandt andet TIF/TIFF, PNG, GIF og BMP.

Opløsningen er også vigtig!

Det er ikke kun slutformatet der er vigtigt, når du sender dine billeder til billedfremkaldelse online, men det er altså også opløsningen. Opløsningen fortæller noget om billedkvaliteten, og når noget skal printes ud, så vil kvaliteten af billedet være bedre, hvis opløsningen er højere.

Eksempelvis kan vi bruge et eksempel fra kameraer, hvor der tales om megapixel. Jo højere megapixel des bedre er det, og det betyder bare at kameraet kan tage i højere opløsninger – hvilket også gør billederne flottere og mere lækre, når de bliver fremkaldt.

Husk derfor at gemme i en høj opløsning, og du vil også til tider opleve at du ikke kan sende dine billeder til fremkaldelse, hvis du har en lav opløsning på dine billeder.